Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Motion till Kyrkomötet
2005:7
av Staffan Holmgren och Key Lundegård
Separat begravningsavgift

Kyrkomötet

Mot 2005:7

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att hos regeringen verka för att lagstiftningen ändras så att begravningsavgift för kyrkotillhöriga inte skall räknas in i kyrkoavgiften utan behandlas lika för alla skattskyldiga.

Motivering

Enligt begravningslagens 9 kap. 2 § skall begravningsavgiften betalas till den huvudman inom vars förvaltningsområde den avgiftsskyldige är folkbokförd. Om församlingen är huvudman skall avgiften för den som tillhör Svenska kyrkan enligt lagen (1999:291) om avgift till registrerat trossamfund räknas in i kyrkoavgiften. Enligt 3 § lagen (1999:291) om avgift till registrerat trossamfund skall för den som tillhör Svenska kyrkan begravningsavgift enligt begravningslagen räknas in i kyrkoavgiften. Detta gäller dock inte den som är folkbokförd i en församling där kommunen är huvudman för begravningsverksamheten. Detsamma gäller för den som är kyrkobokförd i icke-territoriell församling.

Bestämmelsen tillkom som en del av uppgörelsen inför kyrka-statreformen. Denna del av uppgörelsen är inte ändamålsenlig eftersom det numera är självklart att begravningsavgiften skall vara lika stor för medlemmar som för icke-medlemmar. Vidare krävs enligt lagstiftningen särredovisning av alla begravningsverksamhetens kostnader, vilket tydligt markerar att begravningsverksamheten är en samhällelig uppgift till vilken verksamhet en särskild skatt får utdebiteras efter slutligt beslut varje år av Kammarkollegiet på förslag av huvudmannens beslutande organ.

Kyrkostyrelsen föreslås därför uppdras att hos regeringen hemställa om upphävande av 3 § i lagen (1999:291) om avgift till registrerat trossamfund med följdändring i 9 kap. 2 § begravningslagen.

Göteborg och Uppsala den 21 juni 2005

Staffan Holmgren Key Lundegård

Previous PageAlla motionerNext Page